Przepis na 8 pizzerek:
Ciasto:
- 250g mąki pszennej (tortowej)
- 250g mąki żytniej razowej
- 200ml wody
- 100ml oleju
- 4 łyżeczki mleka
- 10g drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
Sos:
- 4 śliwki z zalewy octowej (U mnie babcinej roboty :))
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka przecieru pomidorowego (Nie koncentratu! U mnie domowy przecier :))
- 2 ząbki czosnku
- posiekana natka pietruszki i koper
- sól i pieprz do smaku
Oraz to co chcemy położyć na naszych pizzerkach, u mnie:
- ser żółty liliput (po 2 plasterki na placek)
- parę plasterków boczku
- cebula
- liście młodego szpinaku
- Do dużej miski wlać gorącą wodę (z kranu, nie musi być wrzątek), oliwę i mleko,wsypać sól i cukier oraz drożdże. Wszystko zamieszać rózgą aż na powierzchni powstanie piana.
- Mąkę przesiać razem, dosypać połowę do płynu i wymieszać - masa będzie lepiąca.
- Dodać resztę mąki i zagniatać rękami aż ciasto będzie gładkie, jeżeli zacznie się kruszyć dolać trochę oleju.
- Podzielić ciasto na 8 części i uformować z nich kulki. Rozwałkować je na placki o grubości około 5mm i zostawić do wyrośnięcia - ja żeby było szybciej wstawiłam je do piekarnika nagrzanego do 50 stopni.
- Śliwki pokroić na ćwiartki, przełożyć do garnka i zalać szklanką wody. Gotować aż będą miękkie, a woda wyparuje.
- Dolać szklankę przecieru i gotować razem ok 15 min.
- Po tym czasie przetrzeć całość przez sito, przełożyć z powrotem do garnka i doprawić czosnkiem, pietruszką, koprem, solą i pieprzem.
- Kiedy ciasto podrośnie posmarować każdy placek sosem i ułożyć na nim plaster sera.
- Rozłożyć wybrane składniki na pizzerkach, na wierzch ułożyć po plastrze sera.
- Piec na środkowym ruszcie ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni (ja piekłam dwie blachy na raz i musiałam dać jedną wyżej niż pośrodku - po 10 minutach zamieniłam je miejscami żeby wypiekły się bardziej równomiernie).
- Marysia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz